Om Gurkans kennel


Jag heter Jessica Björling Brännlund och är född under tidigt 70-tal. Jag bor på en gård utanför Härnösand tillsammans med min man Oskar Brännlund, våra hundar, två fåglar och ett gäng koiar (dammfiskar).


Jag är uppvuxen med hundar då min mamma under 30 år födde upp labrador under kennelnamnet Cresendos. Det var också med en av mammas labbar som jag på riktigt började aktivera mig inom hundvärlden. Tillsammans med labbetiken Frida, som var lydnadschampion, så började jag tävla i lydnad. Ett år var vi bland annat med i Ungdoms-SM i lydnad med en 7:e placering som resultat.


Under de tidiga tonåren fick jag så upp ögonen för chow chow. I början var det utseendet jag föll för, men ju mer jag lärde känna rasen, desto mer insåg jag att det var rasen för mig. Mina föräldrar var dock inte alls inne på att införskaffa ännu en hund, så jag fick odla mitt intresse på annat sätt, bland annat genom att gå med i rasklubben, läsa allt jag kunde komma över om rasen, lära känna chowägare, samla stamtavlor etc.


Våren 1987 skrev jag ett brev till den uppfödare jag beundrade mest och frågade om jag fick komma och jobba som kennelflicka under sommarlovet. Jag fick snabbt svar om att jag gärna fick komma. Sagt och gjort, den sommaren var jag kennelflicka hos Elvy Siegerstam på Haitungs kennel och levde min dröm! Under dessa två månader så lärde jag mig massor om chow chow.


Följande höst beslutade mina föräldrar att jag nog skulle få min hett efterlängtade valp, så de beställde en valp ur den kull som väntades på Haitungs. I november 1987 föddes så Gurkan, eller Haitungs Fang-Lin-Si som hon egentligen hette. Hon var en underbar hund på alla sätt och levde tills hon var drygt 10 år. Någon avelstik blev hon dock inte, men då hon fick döpa min kennel, så lever hon ändå för alltid kvar i min uppfödning.


Målet med min avel

är att föda upp så friska och sunda chow chow det bara går. Då jag är mycket road av utställning så vill jag även ha hundar med bra och rastypisk exteriör.


Följande kräver jag av de hundar jag använder i min avel:

• HD-fri (A eller B)

• ED helst 0, men så som det ser ut inom rasen idag så accepterar jag ED 1 i en kombination tillsammans med en ED-fri hund.

Jag ögonlyser för att få entropionstatus på papper och använder inte hundar med kliniska ögonproblem i avel.

• Ingen historia av korsbandsproblematik.

• Ingen klåda eller andra typer av hudproblem.

Självklart ska hundarna också vara trevliga!


Våra hundar bor inomhus med oss och har stora ytor ute att röra sig fritt på.


Mitt hundintresse sträcker sig utanför bara de egna hundarna. Sedan slutet av 80-talet är jag auktoriserad ringsekreterare och tjänstgör flera gånger årligen. Genom åren har jag suttit med som styrelseledamot i länsklubb, specialklubb och rasklubb. Mellan åren 1996 och 2018 var jag redaktör för Chow Chow Ringens medlemstidning. Jag gör även några andra ras- och specialklubbstidningar genom mitt företag Jessling Original & Layout.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hundutställningar och handling, så jag har genom åren visat hundar av olika raser som t ex (förutom chow chow) mops, welsh springer spaniel, golden retriever, bichon frisé, dvärgschnauzer, riesenschnauzer, blodhund och mastiff till både cert, championat och BIR/BIM.


Jag har gått SKK:s uppfödarutbildning (både den gamla 2005 och den nya 2016).


Jag dömer en del på inofficiella utställningar vilket jag tycker är väldigt roligt och lärorikt.


Några extra hedervärda uppdrag:

• 1998 blev jag inbjuden att döma sweepstakes på Maple Leaf Chow Chow Clubs 25-årsjubileum i Toronto, Kanada.

• 2007 var jag inbjuden att döma på finska chow chowklubbens inofficiella jubileumsutställning.

• 2005 dömde jag på Svenska Eurasierklubbens inofficiella utställning i Gränna.